Премиерът на Испания Мариано Рахой призова Сената да задейства член 155

...
Премиерът на Испания Мариано Рахой призова Сената да задейства член 155
Коментари Харесай

Рахой призова Сената да свали каталунския лидер

Премиерът на Испания Мариано Рахой прикани Сената да задейства член 155 от конституцията, с цел да смъкна каталунския водач Карлес Пучдемон и да поеме ръководството на богатия регион, написа " Паис ", представен от news.bg 

За първи път от 1978 година се задейства член 155, тъй като тази обстановка е изключителна, сподели той пред закон одателния орган.

По думите му в Каталуния има опит за пренебрегване, анулация и нарушение на главния закон.

Той е уверен, че каталунските управляващи са взели антидемократични решения, които нарушават конституцията на Испания и естественото държание в демократична страна.

В несъгласие с испанските и европейски полезности те атакуват малцинствата и нарушават върховенството на закон а, сподели още Рахой.

Автономна общественост, която не признава закон ите, която заменя една правна рамка с друга и подценява правосъдни решения - това се случва в Каталуния , акцентира министър председателят.

Какъв би трябвало да бъде отговорът на държавното управление? Какъв би трябвало да е отговорът на всяко държавно управление при сходна обстановка, във всяка част на Европа? Във Франция или в Германия. Според мен няма опция: би трябвало да се обърнем към закон а, с цел да осигурим спазването на закон а, поради това ние задействаме член 155, юридически и либерален механизъм, който е сходен на инструментите, които съществуват в демократичните страни към нас, посочи министър председателят пред горната камара на испанския парламент.

По думите му каталунците би трябвало да бъдат предпазени от  " нетолерантно малцинство ", което напълно се пробва да си присвои Каталуния и се пробва да постанова доктрината си над всички каталунци.

Член 155 не е ориентиран против Каталуния , той има за цел да спре Каталуния да прави злоупотреби, съобщи Рахой, приветстван от сенаторите от ръководещата Народна партия.

Народната партия посочи четири цели на член 155: възобновяване на закон а, възобновяване на общественото единодушие, икономическо възобновяване и привикване на нови избори.

Междувременно каталунският районен парламент ще разиска контрамерки. 

Пред Народното събрание на Каталуния се събраха хора в поддръжка самостоятелност на региона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР